Park Vordenstein

Park Vordenstein

Park Vordenstein is een park in Schoten in de Belgische provincie Antwerpen. Het park wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos volgens de principes van Harmonisch Park en Groenbeheer. Het park is eigendom van het Vlaams Gewest.

Dit kasteelpark is 110 hectaren groot en bevat zowel Engelse als Franse bouwstijlen. Het grootste gedeelte van het landschap dateert uit 1850. Rond deze periode werden ook een groot aantal zeldzame boomsoorten aangeplant.

Geschiedenis

Vordensteyn ontstond in de 14de eeuw na het samensmelten van twee leenhoven, het Hof van der Katen en het Hof van de Werve, respectievelijk afhangend van de heren van Schoten en de heerlijkheid van Villers. In 1552 was er voor de eerste maal sprake van een stenen huis. Het kasteel veranderde in de loop der tijden verscheidene malen van uitzicht en werd uiteindelijk in 1946 gesloopt. Het omringende park, de bijgebouwen en enkele vazen van de vroegere parterres zijn bewaard gebleven. Het bosgedeelte werd ontworpen in Franse barokstijl met rechte dreven en assen. Later werd een gedeelte heringericht volgens de Engelse landschapsstijl met afwisselend open grasvelden, vijvers en boomgroepen.

In het park bevindt zich ook de oranjerie, gebouwd rond 1800 in een neoclassiclistische stijl. De oranjerie is geklasseerd als beschermd erfgoed.

Fauna en flora

Het grootste deel van het landschap dateert van 1850. In die periode werden zeldzame boomsoorten geplant, niet om economische redenen maar puur om hun schoonheid en bijzonderheid. Een opvallende verschijning is de zwarte den met een lengte van 35 meter en een omtrek van 4,5 meter. Tijdens het voorjaar zijn de bloeiende azalea’s en rododendrons een feest voor de ogen en neus. In de zomer is het dan tijd om de prachtige uitgebreide dahliacollectie te komen bewonderen. En ook de groei en bloei border is een bezoek waard.

Prachtige roofvogels bouwen hun nesten in de bomen en ook de specht voelt zich in zijn nopjes tussen de oude bomen en rottend hout. ’s Nachts scheren vleermuizen rakelings over de vijvers, op zoek naar insecten. Wie heel vroeg uit de veren is, maakt kans om een ree of vos te spotten. Uitslapers moeten genoegen nemen met de oude runderrassen die al grazend mee het park onderhouden.

Vordenstein wordt beheerd volgens de principes van Harmonisch Park en Groenbeheer waarbij we rekening houden met de noden van mens, natuur en milieu. Om van Vordenstein een ware oase van rust te maken, zijn sporten en fietsen niet toegelaten. Ook honden zijn niet welkom, zelfs niet aan de leiband.